EXCLUSIV VIDEO | Ministrul Mediului explică în ce condiții putem construi hidrocentrale în ariile protejate: ”Să se facă studiile de impact așa cum trebuie”

Microhidrocentralele în ariile protejate vor putea fi finalizate doar după ce fiecare caz în parte va fi supus unei analize de impact și se va ajunge la concluzia că se poate apela la măsuri alternative, compensatorii, care să protejeze speciile aflate în pericol de dispariție și habitatul lor.

Un proiect legislativ propus de senatorul PSD Daniel Zamfir este blocat în parlament. Ministerul Mediului și cel al Energiei au generat o ordonanță de urgență.

După ce a trecut de parlament, proiectul inițiat de Daniel Zamfir a fost declarat în parte neconstituțional de CCR, iar senatorul a acuzat că exact modificările făcute de ministrul Mediului, în Camera Deputaților, sunt cele care au dus la acest blocaj.

“Stăm foarte bine chiar și cu domnul Zamfir. Domnul Zamfir a avut un proiect de lege care era imposibil de pus în practică, s-a și blocat. În paralel noi am generat o ordonanță de urgență împreună cu Ministerul Energiei, am stabilit care sunt proiectele prioritare, am stabilit acolo că vom prelua la minister procedurile de mediu – chiar acum vin de la o ședință în legătură cu Răstolița – și cel mai important lucru în aceste proiecte este să se facă studiile de impact așa cum trebuie.

Că dacă sunt evaluate aceste consecințe, pe fiecare investiție în parte, și dacă sunt luate măsuri de compensare dacă sunt prevăzute măsurile alternative atunci lucrurile pot merge înainte chiar și în arie protejată «Natura 2000»”, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna, la Gândul Exclusiv.

”Fiecare caz trebuie tratat cu multă responsabilitate și atunci putem împăca și capra și varza”

Ministrul Mediului a explicat și cum se pot desfășura activitățile în ariile protejate.

«Natura 2000» nu este o arie protejată unde se interzice orice activitate umană, nu se interzice exploatarea forestieră, nu se interzice instalarea de microhidrocentrale. Cel mai important este, caz cu caz, să se facă o analiză de impact profesionistă și dacă lostrița trebuie să fie protejată, atunci lostrița să fie protejată, prin măsuri alternative, prin măsuri compensatorii, astfel încât habitatul, speciile, să nu sufere. Nu există o interdicție sine qua non sau o interdicție generală în «Natura 2000».

Fiecare caz trebuie tratat cu multă responsabilitate și atunci putem împăca și capra și varza. Putem să producem energie ieftină și putem și proteja și speciile și habitatele”, a mai spus Tanczos Barna.

”Avem rezerve de apă suficiente”

Conform acestuia, din punct de vedere hidrologic, România stă bine în prezent și pe moment, în unele zone, a scăpat de seceta pedologică.

Cu resursele de apă stăm bine. Acum, înainte de aceste ploi de acum două săptămâni și ninsoarea care a venit la sfârșitul săptămânii, colegii mei de la Apele Române au trebuit să golească câteva baraje, astfel încât să avem o rezervă de capacitate în eventualitatea topirii zăpezilor și pentru cantitățile mari de precipitații.

Stăm mai bine decât anul trecut la sfârșitul lunii ianuarie, chiar mai bine decât în 2021, avem rezerve de apă suficiente și se pare că și seceta pedologică dispare în anumite zone. Cu siguranță vara o să fie problema cea mai mare când, dacă nu avem precipitații regulate, o să apară iarăși această secetă pedologică”, a conchis Tanczos Barna.

Interviul integral aici:


Citește și:

Stratulat Albulescu continuă consolidarea practicii de Litigii și, în special, a ariei de Litigii fiscale, prin cooptarea Luizei Ionescu-Donoiu în rolul de Counsel

Viceprimarul Sectorului 1: ”Clotilde Armand toacă banii cetățenilor pe hârtii care vor rămâne, probabil, printr-un sertar. Se bate pasul pe loc” / Aproape 10 milioane de euro alocate pentru studii de fezabilitate

EXCLUSIV VIDEO | Tánczos Barna, ministrul Mediului: ”Eu nu am auzit nicio voce serioasă din partea PNL sau PSD care să vizeze scoaterea UDMR de la guvernare”

EXCLUSIV | Ce au vizat, de fapt, perchezițiile DNA la Primăria Sectorului 3 și ce probe au ridicat procurorii în urma descinderii

Actorul Mihai Bobonete intervine în scandalul ”Greenfield”: ”Doamna Clotilde Armand, semnați blestemata aia de hârtie!”

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Șoc în timpul unei execuții, în SUA. Ce a făcut un bărbat chiar înainte de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Elena Lasconi, o studentă mediocră. Cum arată notele primite de candidata la președinția României
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
9 luni de la moartea Mioarei Roman: "Toate pomenile pentru mama mea le-am făcut singură"....
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Jean Michel Jarre, Nașul muzicii electronice. „Pentru mine, muzica electronică este la fel ca gătitul:...